Bursa Şube
Altıparmak Cd. 67/A, 16050 Osmangazi/Bursa (0224) 224 14 96 (0554) 994 97 99
Yeni doğan bebeklerde yapılan işitme testleri, bebeğinizin işitme kabiliyetini değerlendirmek için son derece önemli bir adımdır. Erken teşhis, işitme kaybı gibi sorunların erken tanınmasını sağlar ve gereken tedavi veya destek hizmetlerinin en erken aşamada başlatılmasına olanak tanır.
İşitme testleri genellikle bebeğin doğumundan sonraki ilk birkaç hafta içinde yapılır ve bebeğin rahat olduğu bir ortamda gerçekleştirilir. Bu testler, genellikle otoakustik emisyon testi (OAE) ve işitsel beyin sapı cevabı (ABR) testi olarak adlandırılan iki temel yöntemle gerçekleştirilir. Her iki test de bebeğin işitme yeteneğini değerlendirmek için güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu testlere bir göz atalım.
Yenidoğan işitme testlerinden biri olan otoakustik emisyon testi; bebeklerin işitme kabiliyetlerini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu testte, bebeğin kulağına özel bir kulaklık yerleştirilir ve hafif bir ses verilir. İç kulağın saç hücreleri normal şekilde çalışıyorsa, iç kulağın doğal olarak yaydığı çok zayıf sesler yani otoakustik emisyonlar oluşur. Mikrofonlar bebeğin kulağının yanına yerleştirilir ve bu emisyonlar kaydedilir. Eğer bebeğin kulağı normal işitiyorsa bu emisyonlar kaydedilir. Fakat bir işitme sorunu varsa emisyonlar alınamaz.
Bebeklerde işitme testi için bir diğer yöntem ise işitsel beyin sapı cevabı (ABR) testidir. Bu testte, bebeğin kulağına özel bir kulaklık takılır ve kulağa çeşitli frekanstaki sesler gönderilir. Kulaklıktan gelen seslere işitme siniri ve beyin sapı nasıl tepki veriyor incelenir. Elektrotlar, bebeğin kafa derisine yerleştirilir ve işitme siniri boyunca beyine gelen sinyaller kaydedilir. Bu test, bebeğin işitme sinirinin normal şekilde çalışıp çalışmadığını değerlendirmek için kullanılır.
Bu bağlamda ebeveynler bebeklerinin ilk aylarında gerekli testleri yapatırmaları gerekmektedir. Bu sayede ileride doğabilecek sorunların da önüne geçmeleri mümkündür.
Bebeklerde orta kulak enfeksiyonları, kulakta biriken sıvı, kulak zarı yırtıkları gibi durumlar geçici işitme kaybına neden olabilir. Bu durumda doğru tanı ve tedavi ile işitme engeli ortadan kaldırılabilir.
Fakat bazı durumlarda kalıcı bir işitme kaybının oluşması da muhtemeldir. Bu durum genellikle genetik faktörler, doğum esnasında gerçekleşen anomaliler ve yüksek sese maruz kalma gibi sebepleri içermektedir. Bu durumda işitme kaybı düzelmez ve işitme cihazına ihtiyaç duyulabilir.
Copyright © 2023. Karadeniz Duyu İşitme
Son yorumlar