TİNNİTUS (ÇINLAMA)
TEDAVİ PROTOKOLLERİ
Hastada tinnitusa neden olabilecek bir hastalık tespit edilirse öncelikle bu hastalığa yönelik tedavi planlanır. Ama genellikle tinitusa neden olabilecek bir hastalık bulunamaz. Bu durumda standart bir tedavi mevcut değildir. Ancak çok farklı tedavi modaliteleri mevcuttur:
1. İlaçlar: betahistin hidroklorür, ginkgo biloba ekstreleri ve trimetazidine hidroklorür tüm dünyada en çok kullanılan ilaçlardır. Bunların yanı sıra vitaminler, çinko ve bakır gibi eser elementler de sıklıkla kullanılan ilaçlar arasındadır. Tinnitus bir çok hastada anksiyete ve depresyona neden olabildiğinden bu durumlarda anksiyolitik ve antidepresan ajanlar da kullanılır. Tüm bu ilaçlarla hastalarda belli oranlarda fayda sağlanır. Ancak tinnitusu tamamen tedavi eden bir ilaç mevcut değildir.
2. Maskeleme tedavisi: günümüzde tinnitus tedavisinde önemli yer tutar. Hastada işitme kaybı yoksa tinnitus masker denen cihazlar kulanılır. İşitme kaybı ile birlikte olduğunda işitme cihazları hem ses amplifikasyonu hem de tinnitus maskelemesi amacıyla kullanılır. Bunların yanısıra kasetçalar, CD çalar, ipod gibi cihazlarla da maskeleme yapılabilir.
3. Elektriksel uyarı: kulak çevresine yerleştirilen transdermal elektrodlarla yapılır. Hastaların bir kısmında başarılı sonuçlar verir.
4. Elektromanyetik stimülasyon: son yıllarda tinnitusta sıkça uygulanmaya başlanmıştır. Hastaların bir kısmında başarılı sonuçlar verir.
5. Lazer: son yıllarda düşük doz lazer ve ginkgo biloba eksterelerinin birlikte kullanımı ile başarılı sonuçlar elde edilen hastalar mevcuttur.
6. Retraining terapi: tinnitus olgusuna beynin adaptasyonu ve bu sayede tinnitus şiddetinin azaltılması ve tinnitusun neden olduğu psikosomatik problemleri düzeltmeye yönelik bir tedavi modalitesidir.
Son yorumlar